Herkesin aklındaki soru: Yapay Zeka Nedir?

Yayınlayan
Can Umay
Yayınlanma tarihi
25/2/2022
Okuma süresi
7
Dakika
go back icon
Geri Dön

Herkesin aklındaki soru: Yapay Zeka Nedir?

Şu anda ciddi anlamda trend olan yapay zeka ve alt dalları düşünüldüğünün aksine çokta yakın zamanda ortaya çıkan terimler ve prensipler değil.

Yapay Zeka

1950 yılında Alan Turing tarafından ortaya sürülen Turing Testi ve sonrasında John McCarthy tarafından 1955 yılında ilk kez Yapay Zeka teriminin kullanılmasıyla bilim hayatında artık normal makinelerin dışında düşünüp karar verebilen makinelerin olup olmayacağı da tartışma konusu olmuştur.

Peki ya, yapay zekayı nasıl tanımlayabiliriz? Aslında kullanım alanına göre birçok açıklama şekli ortaya çıkabilir fakat ben en çok şu kullanımı doğru buluyor ve söylüyorum.

“Yapay Zeka, insan zekasının makineler ve bilgisayar sistemleri tarafından matematiksel ifadelerle simüle edilmesidir.”

Yapay Zeka

Gelelim Alan Turing tarafından ortaya atılan Turing Testine. Aslında olay gayet basit. Bir oda düşünün, oda 3 parçaya bölünmüş, 1 parçası büyük ve diğer 2 parçası küçük. Büyük parçada denetleyen kişi oturuyor. Diğer 2 parçanın birinde bir insan ve diğerinde yapay zeka sistemli bir bilgisayar yer alıyor. Denetleyen kişi, iki taraf ile de yazışmalar gerçekleştiriyor ancak kimin insan kimin bilgisayar olduğunu bilmiyor. Eğer bilgisayarın insan olduğunu düşünürse bu bilgisayar Turing Testini geçmiş oluyor.

Yapay Zeka 3

Peki yapay zeka sistemleri yeni konuşulan bir şey değilse neden çok gelişmedi? 1950’lerden günümüze gelirken Yapay Zeka çoğu kez adeta kış  mevsimi yaşamıştır. Bunların başlıca sebepleri veri yetersizliği, gelişmemiş teknolojik sistemler (ekran kartları, işlemciler vs.) ve algoritma azlığı olmuştur. Veri bakımından düşünecek olursak sadece 1 günde insanlık olarak ürettiğimiz verinin büyüklüğü neredeyse eski zamanları kapsayacak şekilde devasa bir boyutta. Durum böyle olunca ve yapay zeka sistemleri için en önemli olaylardan birinin veri olduğunu düşünürsek neden yapay zeka sistemlerini geliştirmenin günümüzde daha basit olduğunu anlamak hiçte zor değil. Buna ek olarak işlem gücü ve yeni algoritmaların ortaya sürülmesi ile bu sistemleri artık sürükle-bırak şeklinde bile tasarlayabiliyor ve son kullanıcıya sunabiliyoruz.

Yapay Zeka Big Data

Hal böyleyken yapay zeka teknolojilerinin dünyamızda hemen hemen her yere entegre edilmeye başlanması gayet normal. Şu an bu sistemleri hayatımızın her yerinde farkında olmaksızın kullanıyor ve öneriyoruz. Siri, Google, Cortana, CEYD-A gibi sanal asistanlar, Uber, Google, Nvidia ve Udacity’nin insansız otonom araçları, sohbet ve destek botları, akıllı ev asistanları, güvenlik ve tanımlama sistemleri ve daha birçok şey hayatımızı kolaylaştırmak için geliştiriliyor ve bizler tarafından kullanılıyor.

Yapay Zeka

Yapay zeka sistemleri her ne kadar insan hayatını kolaylaştırmak ve bizlerin hatalarını minimuma düşürmek için kullanılacağı tasnif edilse de niyeti kötü olan insanlar tarafından manipüle edilmeye çok yatkın bir alan. Fakat muhtemel sonuçları anlatmadan önce bir ayrımdan söz etmek doğru olacak. Yapay zeka sistemleri şuanda üç farklı tanım ile birbirinden ayrılıyor. Bunlar yapay dar zeka, yapay genel zeka ve yapay süper zeka. Yapay dar zeka, koşulları önceden belirlenmiş spesifik bir sorun üzerine çözümler ararken, yapay genel zeka çevresini adeta bir insan gibi algılayabilir ve çözümler üretebilir. Yapay genel zeka ve yapay süper zeka için şuan hayal seviyesinde kalan terimler diyebiliriz. Bilimsel yaratıcılık, bilgelik ve sosyal beceriler de dahil olmak üzere, her alanda bu sistemler insan beyninden çok daha akıllı hale geldiğinde bu terimlerden söz edebiliyor olacağız.

Yapay Zeka

Şu anda hem siber güvenlik hem de yapay zeka alanında çalışmalar yapan bir geliştirici olarak en önemli gördüğüm ve dikkat edilmezse ileride ciddi sıkıntıların ortaya çıkabileceği yapay zeka etiği hakkında şu sözleri söyleyerek yazımı bitiriyorum. İnsanların çoğunda şöyle bir düşünce var. “Yapay zeka dünyamızı ele geçirecek ve bizleri yok edecek!”. Belki bunu yapmayacak fakat dünya genelinde ortak etik prensipleri ortaya sürülmezse mahremiyet hakkınızı elinizden alabilecek, üreteceği zararlı yazılımlar ile siber ortamda sizlere saldırabilecek, borsayı manipüle edebilecek ve daha birçok kötü şeyin sorumlusu olabilecektir. Ancak bu durum yine de belirli bir soruna yönelen yapay dar zeka için pekte olası değil. Zamanınızı ayırdığınız için teşekkür ederim, diğer yazılarda görüşmek üzere.

Can Umay          17.12.2018

Can Umay

Detaylı Bilgi İçin

info@gaissecurity.com