Blockchain Nedir?

Yayınlayan
Mustafa Öksüz
Yayınlanma tarihi
30/4/2022
Okuma süresi
10
Dakika
go back icon
Geri Dön

Blockchain Nedir?

Blockchain, eşler arası bir ağdaki tüm işlemlerin bir veritabanıdır. Blockchain kavramı 2009 da bitcoinin yayınlanması ile her geçen gün daha da popülerleşmeye başladı. Bitcoin ilk merkeziyetsiz kripto para olduğundan diğer coin ve tokenlara göre daha da revaçta oldu. Fakat 2013 yılında ethereum’un duyurulması ile Blockchain dünyasında güzel gelişmeler oldu ve Blockchain artık programlanabilir hale geldi. Programlanabilen bu yapılarsa akıllı sözleşme (smart contract) olarak adlandırıldı. Bu sözleşmeler için genel bir tanım yapmak gerekirse, önceden tanımlanmış koşullar ile işlemleri otomatik olarak gerçekleştiren bilgisayar programları denilebilir.

Akıllı Sözleşmeler Nasıl Çalışır ?


Akıllı sözleşmeler, önceden belirlenmiş koşullar karşılandığında çalışan bir blok zincirinde depolanan programlardır. Genellikle bir anlaşmanın yürütülmesini otomatikleştirmek için kullanılırlar, böylece tüm katılımcılar herhangi bir üçüncü tarafa ihtiyaç duymadan veya zaman kaybı olmaksızın sonuçtan hemen emin olabilir. Ayrıca, koşullar karşılandığında bir sonraki eylemi tetikleyerek bir iş akışını otomatikleştirebilirler.[1]

Akıllı Sözleşme güvenliğine değinecek olursak;
Akıllı sözleşmeleri yürütmek için kullanılan kodlar genellikle güvenlik kusurlarını düzeltmek için değiştirilemez, bu sözleşmelerden çalınan varlıklar geri döndürülemez ve bu varlıkların izlenmesi son derece zordur.

Re-entrancy akıllı sözleşmelerin en büyük sorunlarından biridir. Bir örnek verecek olursak  EVM(Ethereum Virtual Machine)aynı anda birden fazla sözleşme çağıramazken, bir sözleşmenin bir başka sözleşmeyi çağırdığı durumlarda yanıt dönene kadar sözleşmenin durumunu duraklatır ve bu noktada yürütme normal şekilde ilerler. Bu duraklatma ve yeniden başlatma, "yeniden giriş" olarak bilinen bir güvenlik açığı oluşturabilir.


Örnek saldırılar:

  • 2017 yılında, Ethereum akıllı sözleşmelerinde bulunan kritik bir güvenlik açığı nedeniyle Parity teknolojileri adlı bir kuruluştan 150 milyon dolar değerinde ETH çalındı.
  • Ağustos 2021'de en büyük kripto para soygunlarından biri gerçekleşti. Hackerlar, Poly Network adlı bir şirketten 613 milyon dolar değerinde dijital para çaldı. Poly Network'ün kullandığı dijital sözleşmelerdeki bir güvenlik açığından yararlandılar.

Blockchain’in bağlı olduğu temel yapının güvenliğini tehdit eden bazı saldırı türleri ise şunlardır:

Routing attacks

Yönlendirme saldırıları Bitcoin'i parçalara ayırabilir. Ayrıca bu tarz saldırıları blok dağıtımını geciktirebilir

51% attacks.

Bir ağdaki kötü niyetli bir kullanıcı belirli bir blok zincirinin madencilik yeteneklerinin kontrolünü ele geçirdiğinde %51 saldırısı gerçekleşir. Saldırganların %50'den fazla madencilik gücüne sahip olacağı ve herkesten daha hızlı madencilik yapabileceği anlamına gelir.

Sybil attacks.

Bir Sybil saldırısı, eşler arası bir ağ içinde birçok aktif sahte kimliği (veya Sybil kimliğini) aynı anda çalıştırmak için tek bir düğüm kullanır. Bu tür bir saldırı, ağdaki nüfuzun çoğunluğunu kazanarak saygın bir sistemdeki otoriteyi veya gücü zayıflatmayı amaçlar. Sahte kimlikler bu etkiyi sağlamaya hizmet eder.

Bu saldırı türünde kullanıcılar ağdan engellenebilir.

Ice Phishing attacks

Bu oltalama saldırısında, saldırganın yalnızca harcayan adresini saldırganın adresiyle değiştirmesi gerekir. Kullanıcı arayüzü, işlemin tahrif edildiğini gösterebilecek tüm ilgili bilgileri göstermediği için bu oldukça etkili olabilir.

Kasım 2021’deki Badger DAO saldırısı bu yolla yapılmıştır.

Tüm bu gerçekler göz önüne alındığında Blockchain’le alakalı tüm kişiler bu farkındalıklara sahip olmalı ve blockchain yapısı & Akıllı Sözleşmeler dinamiğinde işlemler yapan tüm kurumlar bu uygulamalarının güvenlik kontrollerini zamanında yaptırmalıdır.

[1]https://www.ibm.com/topics/smart-contracts#:~:text=Smart%20contracts%20are%20simply%20programs,intermediary's%20involvement%20or%20time%20loss.
[2]https://gaissecurity.com/hizmetlerimiz/blockchain

Mustafa Öksüz

Detaylı Bilgi İçin

info@gaissecurity.com