WPA-WPA2 Güvenlik Standartlarına Yönelik Saldırı: KRACK (KEY-REINSTALLATION-ATTACK)

Yayınlayan
Editör
Yayınlanma tarihi
25/2/2022
Okuma süresi
10
Dakika
go back icon
Geri Dön

WPA-WPA2 Güvenlik Standartlarına Yönelik Saldırı: Krack Key Reinstallation-Attack

Kablosuz Ağ teknolojilerinin popülaritesi ve kullanım alanları arttıkça, bu ağlara yönelik saldırılar da çeşitlenmiş, güvenlik mekanizmalarına yönelik yeni güncellemeler de yetersiz kalmaya başlamıştır. WEP güvenlik algoritmasının kırılmasının ardından kolları sıvayan araştırmacılar, WPA ve WPA-2 standartlarını geliştirerek 802.11 kablosuz ağ dünyasına yeni bir güvenlik bariyeri getirmiştir. Geliştirilen bu bariyer, Belçikalı iki araştırmacı tarafından geçtiğimiz günlerde incelemeye alınmış ve bu araştırma sonucunda KRACK isminde (KEY-REINSTALLATION-ATTACK) yeni bir saldırı vektörü geliştirilerek, WPA-WPA2 güvenlik standardı da aşılması mümkün olan standartlar arasına katılmıştır. Bu araştırma, KRACK saldırı metodunun yüzeysel incelemesini yaparak, etki sağladığı zafiyet noktası ve  etki altına aldığı kapsam, platform ve işletim sistemlerini açıklamaktadır.

1. GİRİŞ

Geçtiğimiz günlerde Belçika’da bulunan KU Leuven üniversitesindeki araştırmacılar (Mathy Vanhoef ve Frank Piessens) tarafından, modern kablosuz ağlarda güvenliğin sağlanması maksadıyla yaygın biçimde kullanılmakta olan gelişmiş WPA-WPA2 şifreleme standardının kırıldığı açıklandı.

Araştırmacılar, KRACK (Key-reinstallation-attacks) ismini verdikleri yeni bir saldırı yöntemi ile, WPA2 standardı ile şifrelenmiş olan mesajların içeriğini okuyabildiklerini açıklayan araştırmacılar, bu saldırı yönteminin tüm modern kablosuz ağlarda çalıştığını açıkladı. Buna ek olarak Youtube kanalında da saldırının uygulamasına yönelik bir görsel hazırlayarak ilgili zafiyetin sömürülebildiğini kanıtladı.

Saldırının temel prensibindeki zafiyet, 4-way handshake olarak bilinen güvenli veri alış-verişi tanımlama sürecinde kullanılan anahtar değişimi noktasında bulunan yetkilendirme anahtarlarının, kullanımda olan yeni bir anahtar ile yeniden değiştirilmesi sonucu ortaya çıkıyor. Aşağıdaki figürde (Figür 1) bir istemci ile Access Point arasında gerçekleşen tanımlama/yetkilendirme süreci gösterilmektedir.

Figür 1.  Kabslozu Ağ’larda 4-Way Handshake tanımlama/yetkilendirme süreci

Bu yöntemi kullanan saldırgan, kurbanın sistemi ile kendi arasında bulunan  tanımlama/yetkilendirme (handshake message) mesajlarını manipüle etmesi ile kullanımda olan bir anahtarı yeniden yüklemektedir.

WPA-WPA2 standardına yönelik yapılan saldırıda, iletişim kanalından geçen TCP data gram akışı dinlenip, zararlı kod enjeksiyonu yapılabilmekte, kullanılan standart WPA-TKIP veya GCMP ise paketlerin içeriği değiştirilebilmekte, paketlerin şifresi çözülebilmekte ve kanala sahte paket enjekte edilebilmektedir. Figür 2’de, KRACK yöntemi ile farklı platformlar temelinde kablosuz ağlara yönelik gerçekleştirilen saldır gösterilmekte, bu saldırıların farklı iletişim ve tanımlama/yetkilendirme gruplarında gösterdiği reaksiyon belirtilmektedir. Gösterildiği üzere, 4-way handshake’in gösterdiği reaksiyon birçok işletim sistemi platformunda pozitif çıkmıştır.

Figür 2. KRACK saldırı methodu ile farklı işletim sistemleri temelinde saldırı reaksiyonu

Yayınlanan birçok blog yazısı ve açıklamaya paralel olarak dikkat edilmesi gereken diğer  nokta, saldırının belirli bir donanım veya verici (access point) yönelik yapılmış olması değil, merkezinde kurban olarak hedef alınan  4-way handshake sürecine dahil olmuş istemcilerin bulunmasıdır. Figür 3, bu saldırı sonucunda kullanılmakta olan güvenlik standartlarına (GCMP,CCMP, TKIP) yönelik ortaya çıkan zafiyet ile, iki nokta arasında “Replay”, “Decrypt” ve “Forge” saldırılarını gerçekleştirebilmektedir.

Figür 3. Farklı güvenlik standartlarına KRACK saldırı metodu etkisi/sonucu

“Replay” attack olarak kablosuz ağlara yönelik gerçekleştirilen saldırılar, transfer edilecek olan geçerli data gramların, saldırgan tarafından ağ içerisindeki trafiğin gereksiz yere artmasına yönelik tekrarlanması veya geciktirilmesi ile ağ üzerinde trafik yükünü artırıp ağ performansını etkilemeye yönelik yapılan saldırıdır.

“Decrypt”, transfer edilen paket ve mesajların içeriğine erişim sağlayıp içeriğin okunabilmesidir. “Forge” olarak bilinen saldırı yönteminde ise gönderilen paketlerin sahteleri zararlı kod enjekte edilerek iletişim kanalına yayılmaktadır.

Bunlara ek olarak kablosuz ağ donanımı üreticisi bazı firmaların AP(Access Point) ürünleri KRACK saldırısı temelinde incelendiği zaman, “Replay” saldırısına yönelik olarak verdiği cevap Figür 4’te gösterilmektedir.

Figür 4. kablosuz ağ donanımı üreticisi firma ürünlerinin KRACK Saldırısına yönelik tepkisi

Apple mevcut güvenlik standartlarından ödün vermeden hızla zafiyetin sömürülmesine engel olmak için IOS, macOS, watchOS ve tvOS platformlarında yazılım güncellemelerini piyasaya sürdüğünü açıkladı.

Gün geçtikçe çeşitlenen ve farklı motivasyon unsurları ile yenilenen saldırı yöntemleri ortaya çıkmaktadır. İnternet kullanıcılarının tüm bunlara ek olarak halka açık alanlarda yaygın şekilde kullanılan kablosuz ağlarda, VPN (Virtual Private Network) servisi kullanmadan güvenli işlem için iletişim ortamı sağlamayan noktalarda işlem yapmaması tavsiye edilmektedir. Kişisel ve kritik öneme haiz bilgilerin (kredi kartı numarası, kritik öneme haiz doküman ve belgeler, banka ve kimlik bilgileri vs.) halka açık kablosuz ağlar üzerinden transfer edilmemesi, bu gibi işlemlerde end-to-end olarak bilinen ve uçtan uca şifreleme sağlayan uygulamaların kullanılması kişisel bilgi güvenliği için büyük önem arz-etmektedir.

Referanslar

[1] Mathy Vanhoef and Frank Piessens, “Key Reinstallation Attacks: Forcing Nonce Reuse in WPA2”, mec-DistriNet, University of Leuven. Erişim tarihi: 01 Haziran 2017. Link: https://papers.mathyvanhoef.com/ccs2017.pdf

Editör

Detaylı Bilgi İçin

info@gaissecurity.com