Start Up Kültürü

Yayınlayan
Fatih Şerefoğlu
Yayınlanma tarihi
26/2/2022
Okuma süresi
7
Dakika
go back icon
Geri Dön

Start Up Kültürü

Günümüz Dünyasında start up lar yeni Amerikan rüyası olarak göze çarpmaktadır. Çünkü nerdeyse hiç denebilecek seviyede yatırım yapılmasının ardından 1-2 yıl içinde milyonlarca dolar eden firmalara start up denmeye başlandı. Aslında kelime anlamı olarak tüm açılan firmaların ilk aşamasına verilen İngilizce terim farklı bir manaya ulaşmıştır. Bu hızlı hareket eden, büyüyen firmaların diğer küçük-orta-büyük işletmelerden farkları da Start up kültürüdür.  Amacımız Start up kültürü içinde yer alan öğeleri belirlemek ve tanımlarını yapmaktır.

  • Ürün/Fikir/servis, yönetim karar verme,
  • Yönetimsel değişiklikler,
  • Departmanların belirlenmesi,
  • Lokasyon(yer)
  • Kazanımların paylaşımı
  • Ortak Paylaşımlar

Start up kültürünün önemli mil taşlarıdır.

Türkiye de ki ilk 100 başarılı start up listesine baktığımızda (https://startupjobs.istanbul/turkiyenin-en-basarili-100-startupi/) nerdeyse yüzde 95 inin ortak özelliğinin teknoloji ve buna bağlı olarak sunulan ürün ve servisler göze çarpmaktadır. İnternetin kullanımının artması, son 20 yıl içende tüm yaşamımıza sızan cep telefonları ve iot cihazları ile artık yeni dünyada eski yaşamımızdan alıştığımız marketler, dükkanlar ve iş yerlerine dönüşmüşlerdir.  Bu iş yerlerinin 1950 yıllarında çalıştırılan bir kunduracı dükkanı yada bakkal gibi yönetilmediği aşikardır. Nasıl yönetilmeliler ve nelere dikkat etmemiz gerektiğini irdeleyeceğiz.

Start up’ın özelliklerinin başında; hiç yatırım gerektirmemesi, hızlı bir şekilde büyümesi ve çok hızlı bir şekilde yatırım ve yatırımlar alarak büyümesini yerelden uluslararası hale getirmesidir. Bu mealde baktığımızda ilk olarak ele alınması gereken konu Fikir/ürün/servis;

Fikir/Ürün/Servis

Start up ı öne çıkaran en önemli özellik fikrin şu anda kadar piyasada sunulmuş olup olmaması(sunuluyor ise yeni sunulacak olanın farklı özelikleri), doğru zamanda tüketici ile buluşması, sürdürebilirliği ve rakipleri ile arasında öne çıkan farklılıkları ve fikrin(ürün/servis) pazarlanmasıdır. Fikir/ürün/servis sunulduğu zaman müşteri profili içinde doğru zamanda ise her halükarda başarı gelmemesi ancak bir zaman dilimi olarak karşımıza çıkmaktadır. Fikrin/ürünün/servisin çok etkili olması yalnız başına başarılı olabileceği anlamına gelmemesine rağmen, fikrin/ürünün/servisin doğru olması elzemdir, aksi başarısızlık ile sonuçlanacaktır.

Fikrin/Ürün/servis’ in markette hızla yer bulması, hatta yatırım alması dahi, start up kültürünün en merkezindeki ekip ve çalışma, karar verme ve yönetim şekli, start up ın geleceğini en merkezde etkileyen faktörlerdir. Bu sebeple fikrin/ürünün/servisin öncelikle tüm ekip tarafından benimsenmesi ve tutkulu bir şekilde geliştirilmesi için çalışmaları ve gün ve gün geliştirilmesi gerekmektedir, tabii bu da daha fazla kaynak ihtiyacı olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu kaynakların belli plan dâhilinde yapılması ya da yapılamaması firmanın devamlılığı için çok önemlidir.  Yönetim şekli ise tam bu aşamada ekip arkadaşları arasında bölüşülmeli ve yönetim kurulu karar aşamasına geçilmelidir. Yatırım alınması arifesi yada yatırım alınması ile başlayan süreç start up’ ın ilk ekip arkadaşlarından seçilecek 3 yada 5 kişi ile bundan sonraki tüm önemli karar aşamalarını ilerletmelilerdir. (farklı yeteneklerdeki kişilerden oluşması gereken yönetim kurulu, yatırım ile gelecek yeni çalışanlarından da yönetim kuruluna yönetici alabilir)

Yönetim-Karar Verme

Fikir sahibi start up ın sahibi olarak işin yüksek oranda tüm yönetim ve karar mekanizmasını sağlayacaktır. Bu noktada “yönetici olunur mu doğulur mu” hipotezi karşımıza çıkmaktadır. Start-up’ ın başındaki kişinin bazı yetenekleri, kabiliyetleri ve tecrübenin bir kısmını eğitim ve iş hayatından öğrenebilmekte iken, önemli bir kısmı kazanılan değil doğuştan sahip olan karakteristikseler özellikler olarak ön plana çıkmaktadır. Start up un başındaki kişi örneğin çok sosyal ve iletişim konusunda yetenekli bir birey olmayabilir, bu noktada yapması gereken en verimli hareket bu konuda yetenekli birini şirkete almak yada bu konuyu tamamen out source etmektir. Eksik kaldığı yanları ekip arkadaşlarına dağıtabilen bir start up kurucusu daha hızlı başarılı olacaktır. Karar verme de ise ekibi ile paylaşımda bulunan ve ekibi tüm önemli kararlara dahil eden start up ların daha hızlı ilerlemesi mümkün olacaktır.

Yer

Günümüzde şirket kurulumları hem az maliyetli hem de çok alternatifli olarak göze çarpmaktadır. Şirketi kurmak için dahi artık sanal bir ofis kiralanabilmektedir. Aylık 500 TL gibi bir ücretle posta kutusuna, dolayısı ile şirket adresine, ve sekreterya hizmeti almaya başlayıp toplantılarınızı yapacak bir odaya sahip olabiliyoruz. İlk aşamada yeterli olabilecek ofis ekibin büyümesi ve işlerin artması ile eni sonu ofis ve toplantı salonuna doğru ilerliyor. Önemli olan lokasyonun çalışan bireylere ana halterlere yakınlığıdır. Bununla beraber temiz hava alınacak balkon bahçe olması, çalışanların sürekli bilgisayarda çalışıldıkları düşünüldüğünde yakın çevresinde cafeler restoranlar olması önemlidir.

Yönetimsel Değişiklikler

Günümüz start up ları birçok konuda özgürlük ve hiyerarşi yoksunudurlar. Kurumsal firmalar için  olmazsa olmaz diye niteleyebileceğimiz birçok konu aslında bir kişiye ve etrafındaki çekirdek kadronun kararına bağlıdır. Çok hızlı karar verip hızla harekete geçebilmeleri çok büyük avantajları olarak göze çarpmaktadır. Avantajları olduğu kadar hızlı karar vermenin yanlış yola gitme gibi de büyük bir zaman kaybına sebep verebileceği bilinmelidir.

Bunun yanında kurumsal firmalar gibi ofisler yerine kısıtlı alanlarda kurulan start up lar personellerinin birbiri ile çok samimi olduğu ortamlardır. Bu doğal süreç de, çalışanlar diğer şirketlere göre farklı bir samimiyette ilerlemektedir. Şirket ilk kurulduğunda, birçok kaynak yoksunluğu çeken çalışanlar,  birden şirkete 2 milyon Usd yatırımın alındığı bir start up da bir anda uluslararası arenada fikir, ürün yada servisi genişletmeye çalışırken bulabiliyorlar. İşte de tam da bu aşamalarda çalışırken sistem içinde aile bireylerinden daha fazla birbirilerini gören çalışanlar, ortak kazanımlar ile çok hızlı hareket edebilen bir makineye benzemeye başlamaktadırlar. Ve artık uluslararası arenada kendilerini dolayısı ile Fikir/servis/ürün lerini sunmaya, satmaya ve büyütmeye çalışırken bulmaktadırlar.

Sağlanan katkı ve sonuçları

Büyük ve orta ölçekli işletmelere nazaran start up firmalarda kişiler çalışma ekip arkadaşlarına dahi katkıları nezdinde saygı göstermektedirler. Bunun yanında katkısı olan bireyler projede ya gelecekte olacak yüksek konum veya bölüm yöneticiliği ya da ortaklık yapmaktadırlar. Kazanımların paylaşılması durumunda çok hızla büyüyen firmalar olarak göze çarpmaktadırlar tamda burada kar paylaşımı ama tüm çalışanların birbirlerine notlar vererek belirlediği bir sistemi önermekteyim. Kazanımların içine adil bir paylaşım sistemi ile dağıtmak ekibi mutlu dolayısı ile daha verimli kılmaktadır.

Departmanların tespiti

Çalışanların yetenekleri departmanları ve sorunlukları belirler, ancak bazı departmanlar bir şirketin olmazsa olmazıdır. Örneğin muhasebe ve finans birimi şirket içerisinde olmasa dahi dışarıdan bir hizmet olarak alınmak zorundadır. Bunun yanında pazarlama, satış, yönetim ve teknik birimlerin belli olmasında yarar vardır. Ancak satın alma ilk aşamada birim olmadan yönetim tarafından yapılabilmektedir.  Birimlerin iç işleyişi ve sınırlarını belirlemek yapılan hataları düzelterek ve ders çıkarak ilerleyerek start up kültürünün merkezini oluşturan bir karakter sergilemek hem iç dünya hem dış dünyada başarıya götüren özellikler olarak ortaya çıkmaktadır.

İletişimsel tıkanma

Start up ların en büyük düşmanı fikirsel, finansal ya da ekip arası tıkanmalardır. Çalışan kişi sayısının azlığı bu tarz işletmelerde tıkanma kısa sürede çözülemediği için şirketin kapanmasına dolayısı ile batmasına kadar gitmektedir. Bu sebeple ekibe her yeni katılımcı sanki akvaryuma yeni gelen Japon balığı gibi düşünülerek bekletilerek dışarıda denenerek ve gruba yavaşça katılmalıdır.

Günümüz Start up ları çok popüler olarak sayıca her gün artmalarına rağmen halen dünya da 2 yıla gelmeden batan firma sayısı yüzde 80 dir. Bu aşamaya gelmemek için Start up kültüründe en merkezde şirketin çalışanlarının uyumu, iletişimi ve fikir/concept/ürün/servisin ile birleşiminden ortaya çıkan durum başarı veya başarısızlığı belirlemektedir.

Fatih Şerefoğlu
Fatih Şerefoğlu

Detaylı Bilgi İçin

info@gaissecurity.com