Sosyal Mühendislik Nedir?

Yayınlayan
Mehmet Kelepçe
Yayınlanma tarihi
26/2/2022
Okuma süresi
7
Dakika
go back icon
Geri Dön

Sosyal Mühendislik

Sosyal Mühendislik Nedir?

Sosyal Mühendislik bir aldatma sanatıdır. Kişilerin zihinlerine erişmek ya da elde edilmek istenen özel bilgilerin hedef kişi kandırılarak veya manipüle edilerek elde edilmesidir. Güven esasına dayanmakla beraber özünde kişiyi aldatma durumu vardır. İyi bir sosyal mühendis almak istediğini her zaman alır. Hedefine ulaşmak için yapılacak her şey onun için mübahtır.

Sosyal Mühendisliğin kullanım alanı hayatın her alanıdır. Fakat okunuşta ve teoride her ne kadar kolay gibi görünse de gerçek bir sosyal mühendis olmak oldukça zordur ve yılların getirdiği tecrübeleri gerektirmektedir. Bir sosyal mühendis, hedeflediği kitle, kişi, kurum veya firma hakkında olabildiğince bilgi toplamak zorundadır. Hedefine ulaşmak için her adımı ilmek ilmek işlemek durumundadır. Sosyal mühendislerin bir çok bilgi toplama yöntemleri ve araçları vardır. Bunların en bilindiği, neredeyse herkesin kullandığı, artık kullanmayanın kalmadığı günümüzün teknolojisi “internet”dir.

İnternet her ne kadar hayatımızı kolaylaştıran bir teknoloji olsa da getirdiği riskler bir o kadar büyüktür.

Hedefine ulaşmak isteyen saldırgan internet üzerinden olabildiğince bilgiler toplayacaktır. Bu bilgiler hedefe ait e-posta adresleri, hedefin ilgi alanları, mesleği, yaş grubu, okuduğu okul, sevdiği hayvan, kendisinin zayıf olduğu bir yön, duyguları, dinlediği müzik, okuduğu kitap, sosyal medya hesapları, takip ettiği markalar veya ünlüler, sevdiği ve sevmediği yemek, tuttuğu takım, tarafı olduğu siyasi görüş, yaşam biçimi, dini, mezhebi, hedefin çalışma saati, günlük rutinleri, arkadaş kitlesi, en sık gittiği mekanlar, sevdiği araba markası, tutkuları, sevmediği kişiler, sıklıkla alışveriş yaptığı alışveriş siteleri gibi “bilgi” niteliği olan her şey’dir. Saldırgan hedefine ulaşmak için bu sayılanların ve daha fazlasının hepsinden çok az ya da çok fazla yararlanacaktır.

Sayılan bu örneklerin her birine örnekler vermek oldukça zaman alacaktır. Bunlardan bazılarına örnek senaryolar ile değinmeliyiz. Fakat daha öncesinde sosyal mühendisliğin kullanım alanları hakkında bazı bilgileri netleştirelim.

How We Judge Others by Their Clothes | Psychology Today
Kurumsal Firmalara Yönelik Sosyal Mühendislik Testleri

Bu tür sosyal mühendislik testleri firma çalışanlarının siber güvenlik konusundaki farkındalıklarını ölçümlemek amacı ile yapılır. Test çoğunlukla testi yaptıran firmanın kontrolünde ve bilgisinde gerçekleşir. Özel olarak belirlenen phising (oltalama) yöntemleri ile firma veya kurum çalışanlarına sahte mailler gönderilir. Test sonucunda elde edilen verilere gore firma çalışanlarının siber güvenlik konusunda ne kadar farkındalığa sahip oldukları konusunda genel bir istatistik çıkartılır. Hizmeti alan firma, bu testler sonucunda çalışanlarının farkındalık seviyelerini yetersiz gördüğü taktirde gerekli farkındalık eğitimlerini çalışanlarına sağlamalıdır.

Bu tür testlerde Graybox, Blackbox veya Whitebox mantığına benzer olarak firma veya kurum çalışanlarına ait bilgiler testi gerçekleştirecek ekibe sunulabilir. Test yaptırmak isteyen taraf eğer isterse testi yapacak olan tarafa çalışanları hakkında hiç bir bilgi vermeyedebilir. Bu şekilde testlerin Blackbox gerçekleşmesini de isteyebilir.

Hackerlar İçin Sosyal Mühendislik Saldırıları

Hackerlar için hedefe ulaşmak ve karşı tarafı hacklemek için denenecek her türlü yöntemin mübah olduğunu dile getirmiştik. Bu yöntemler arasında tabi ki sosyal mühendislik çok büyük rol oynuyor. Bir hackerın bir kurumu, bir şahsı veya bir firmayı hedefine aldığını varsayarsak, bir hacker hedefine ulaşmak için bir çok yol deneyecektir. Bunlar birden fazla saldırının iç içe geçmiş hali de olabilir. Sosyal mühendislik olmazsa olmazdır. Çünkü bir bağlantıya, bir dosya ekine, bir sahte maile tıklatmanız için hedefi o kıvama getirmek durumundasınız. Yani kandırmak, yönetmek, manipüle etmek zorundasınız. Hackerların kurumsal sızma testlerinde uygulanan sosyal mühendislik testlerinden farklı olarak yaptıkları saldırılardan ne sistem yöneticisi, ne de kurumun/firmanın sahibi ya da hedef çalışanlar haberdar değildir. Bu tarz durumlarda ki hikayelere yüzlerce örnek verilebilir.

Mehmet Kelepçe
Mehmet Kelepçe

Detaylı Bilgi İçin

info@gaissecurity.com