Siber Güvenlik Sigortalarında Sızma Testi Ön Koşulu

Yayınlayan
Editör
Yayınlanma tarihi
13/6/2023
Okuma süresi
3
Dakika
go back icon
Geri Dön

Siber güvenlik sigortaları, kuruluşların gerçekleşen siber saldırılar sonucunda ortaya çıkan finansal zararlarını hafifletmek için satın aldıkları poliçelerdir. Bu sigorta, çeşitli risklerin yönetilmesine yardımcı olurken, firmalar için bir çeşit kalite güvence belgesi gibidir. Çünkü; bir kurumun bu sigortayı alabilmesi için bilgi işlem altyapısında temel siber önlemlerini almış olması ve bu önlemleri sürekli iyileştiriyor olması gerekmektedir. Birçok firmanın siber sigorta alabilmesi için sigortacıların koyduğu her yıl sızma testi yaptırma ön koşulu vardır.
Sızma testi, bir kuruluşun bilgisayar sistemlerinin veya ağ altyapısının güvenlik açıklarını belirlemek için kontrollü bir saldırı düzenlemeyi içeren bir test sürecidir. Sızma testleri, sistemin zayıf noktalarını tespit etmek, güvenlik açıklarını önlemek ve saldırılara karşı korunma önlemlerini güçlendirmek için önemli bir araçtır.

Sızma testi yaptıran firmaların siber güvenlik sigortası alırken hangi avantajları elde ettiğini maddelersek ;

1. Risk değerlendirmesi: Sızma testleri, bir organizasyonun mevcut güvenlik önlemlerinin etkinliğini değerlendirmesine yardımcı olur. Potansiyel güvenlik açıkları ve zayıf noktalar belirlenerek riskler değerlendirilir ve bu bilgiler siber güvenlik sigortasının satın alınabilir olmasını sağlar.

2. Prim belirleme: Sigorta şirketleri, bir organizasyonun risk profiline bakarak primleri belirler. Sızma testleri, sigorta sağlayıcısına siber riskin düzenli olarak incelendiğini ve riskin azaltıldığını söyler. Kuruluşun siber güvenlik önlemleri daha güçlü ise, sigorta priminin düşmesi olasıdır.

3. Sigorta kapsamının belirlenmesi: Sızma testleri, bir organizasyonun mevcut güvenlik durumunun daha iyi anlaşılmasına yardımcı olur. Sigorta şirketi, müşteri beyanı aracılığı ile poliçe prim hesaplamasını yaparken, yapılan test sonuçlarını ve güvenlik düzeyini dikkate alabilir. Bu sayede daha uygun bir sigorta kapsamı sunulabilir.

4. Eksikliklerin giderilmesi: Sızma testlerinden elde edilen sonuçlar, organizasyonun güvenlik açıklarını ortaya çıkarır. Bu açıklar, saldırganlar için potansiyel bir tehdit oluşturabilir. Sızma testlerinin sonuçlarına dayanarak, organizasyon, güvenlik düzeyini artırmak için gerekli önlemleri alabilir ve böylece saldırı riski yani siber sigorta kapsamına giren finansal kayıp riski azalır.

5. Yanıt planlaması: Sızma testleri, bir organizasyonun saldırı durumunda nasıl tepki vereceğini değerlendirmesine yardımcı olur. Sızma testleri, kriz yönetimi ve olay yanıtı stratejilerinin belirlenmesine katkıda bulunur. Bu veriler ile şirketler kendi süreçlerini geliştirebilir. Saldırı sırasında uygulanacak yanıt prosedürü sigorta değerlendirmesinde önemli bir maddedir.

Editör

Detaylı Bilgi İçin

info@gaissecurity.com