HTTP Request Smuggling (HTTP İstek Kaçakcılığı) Nedir?

Yayınlayan
Hasan GÜNGÖR
Yayınlanma tarihi
26/2/2022
Okuma süresi
10
Dakika
go back icon
Geri Dön

HTTP Request Smuggling (HTTP İstek Kaçakcılığı) Nedir?

İstek kaçakçılığı , bir web sitesinin bir kaynaktan veya kaynaklardan alınan HTTP isteklerinin sırasına , işlemlerine müdahale etme tekniğidir. Ele alınan İstek kaçakçılığı zafiyeti sayesinde saldırganlar “WAF” gibi firewall hizmetlerini kolayca aşabilir , barındırılan verilere erişim sağlayabilir.

HTTP İstek Kaçakçılığı Nasıl Çalışır?

Karşı uygulamaya gönderilen “POST” data içerisine ikinci bir HTTP isteği eklenir. İstek “POST” data içerisinde bulunduğu için WAF ile benzer yapıda olan firewall’ların gözünde saldırı olarak algılanmaz ve ardından karşı uygulamaya gönderilir. Karşı web uygulaması bu gelen isteği ayrıştırdıktan sonra 2 farklı istekmiş gibi algılayıp işler.

İstek Kaçakçılığı saldırısında iyi bir sonuç elde etmek amacıyla “Transfer-Encoding” ve “Content-Length” HTTP başlıkları kullanılır;

  • “Content-Length” tarafında “POST” datasının boyutu belirtilir.
  • “Transfer-Encoding” tarafında chunked belirtilerek gönderilen isteğin parçalı olduğu bilgisi verilir.
Saldırı Türleri
  • CL-TE : “Content-Length” başlığını ve “Transfer-Encoding” başlığını destekler. Front-end sunucu “Content-Length” başlığını işler ve boyut belirler. Belirlenen boyut back-end sunucuya iletilir. Back-end sunucu “Transfer-Encoding” başlığını işleyerek chunked belirtir , parçayı işler ve isteği sonlandırır.
  • TE-CL : “Transfer-Encoding” başlığı üzerinden ilerlenerek yapılan istekler sunucuya gönderilir. “Content-Length” den isteğin ikiye ayrılması ve işlenmesi beklenir.
  • TE-TE: Front-end ve back-end sunucuda “Transfer-Encoding” başlığını destekler fakat sunuculardan biri başlığı gizleyerek işlenmemesine neden olabilir. “TE-TE” bir zafiyeti ortaya çıkarmak için “Transfer-Encoding” başlığında front-end veya back-end sunucularından yalnızca birinde işlenir ve diğer sunucu tarafından yok sayılır.
Laboratuvar Ortamı ve İstismar Örnekleri

Laboratuvar ortamı olarak “PortSwigger” tercih edilmiştir. İstismar sürecinde PortSwigger’ın kendi hazırladığı lab’ları kullanacağız.

1) HTTP request smuggling, basic CL.TE vulnerability

Laboratuvar Açıklaması:

Bu laboratuvar front-end ve back-end sunucusu içerir ve front-end sunucusu yığın kodlamayı (chunked encoding) desteklemez. Front-end sunucusu, GET veya POST yöntemini kullanmayan istekleri reddeder.

Laboratuvarı çözmek için , back-end sunucuya bir istek kaçakcılığı yapın , böylece back-end sunucu tarafından işlenen bir sonraki istek “GPOST” yöntemini kullanıyor gibi görünecektir.

“Repeater” sekmesine geçtikten sonra , ilk olarak front-end sunucuda “Content-Length” başlığı için boyut belirliyoruz. Back-end sunucuda ise “Transfer-Encoding” başlığımızı chunked olarak belirtiyoruz ve isteği gönderiyoruz.

Yolladığımız istek back-end sunucuya iletildiği zaman belirlediğimiz “Transfer-Encoding” yapısını işler. 0 olarak okuduğu zaman sonuna gelindiğini ve arabellekteki “G” harfini bırakarak sonraki isteğin gelmesini beklediğini görecektir.

2) HTTP request smuggling, basic TE.CL vulnerability

Laboratuvar Açıklaması:

Bu laboratuvar bir front-end ve back-end sunucusu içerir ve back-end sunucu chunked encoding’i (yığın kodlama) desteklemez. Front-end server , “GET” ve “POST” yöntemini kullanmayan istekleri reddeder.

Laboratuvarı çözmek için , back-end sunucuya bir istek kaçakcılığı yapın , böylece back-end sunucu tarafından işlenen bir sonraki istek “GPOST” yöntemini kullanıyor gibi görünecektir.

Yapılan istek proxy sunucusuna yapılan tam bir istek olarak geçer ve ardından back-end sunucusuna iletilir. Back-end server “Content-Length” başlığını işler. “5c ” yazdığında isteğin sona erdiğini düşünür.

3) HTTP request smuggling, obfuscating the TE header

Yukarıda 2 ayrı “Transfer-Encoding” başlığı işledik. Bu durumda yalnızca biri faaliyet gösterecek ve diğeri sunucu tarafından yok sayılacak.

“Transfer-Encoding: chunked”

“Transfer-Encoding: gais”

Aynı zamanda, işlediğimiz “5c”  “GPOST / HTTP/1.1 Content-Type: application/x-www-form-urlencoded Content-Length: 27 x=1 0 ”  hex olarak uzunluğudur. Decimal olarak hesapladığımız zaman sonuç 92 çıkacaktır.

Burada hem CL-TE hem TE-CL saldırı türleri geçerlidir. ”Transfer-Encoding” başlığında back-end veya front-end sunucularından yalnızca biri işlenir ve diğeri sunucu tarafından yok sayılır. ”Transfer-Encoding” başlığını işlememeye neden olabilecek front-end veya back-end sunucusu olup olmadığına bağlı olarak , saldırının geri kalanı CL.TE veya TE.CL saldırı türleri tarafından işleve alınır.

HTTP İstek Kaçakçılığı Zafiyeti Nasıl Önlenir?
  • Her bir back-end isteğinin ayrı bir ağ bağlantısı üzerinden gönderilmesi için back-end isteklerinin yeniden kullanılmasını devre dışı bırakın.
  • Back-end bağlantıları için HTTP/2 protokolü kullanın. Bu protokol istekler arasındaki sınırlar hakkında belirsizliği önler.
  • Front-end ve back-end sunucular için aynı web sunucusu yazılımını kullanın, böylece sunucular istekler arasındaki sınırları biliyor olacaklardır.
Hasan GÜNGÖR
Hasan GÜNGÖR

Detaylı Bilgi İçin

info@gaissecurity.com